Dordrecht

DORDTYART

Maasstraat 11

Op de voormalige scheepswerf De Biesbosch is het internationale centrum voor hedendaagse kunst DordtYart gehuisvest. Hier worden grote installaties van verschillende kunstenaars getoond en is het creatieve proces van glasblazen te zien. Daartoe is een glasoven met glaswerkplaats gebouwd in de hal.

 

DordtYart heeft vijf kunstenaars de opdracht verleend om op het Venetiaanse glaseiland Murano samen te werken met de Maestro’s van Berengo. Rossella Biscotti, Folkert de Jong, Zoro Feigl, Tomáš Libertíny en Giny Vos hebben hun ontwerpen uit laten voeren in glas en tonen hun nieuwe werken. De Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen zet zijn ‘AWAKENER/LIFEBANK’ op. Deze interactieve installatie, gewijd aan biodiversiteit, oude zaden en de teelt van champignons, wordt uitgebreid met zaden, zwammen en eieren uit de glasoven.

In het laboratorium met de glasoven wordt gedurende de expositie door Koen Vanmechelen, Conny Groenewegen, Studio Drift en Peter Vink aan hun installaties gewerkt.

Daarnaast worden er sculpturen tentoongesteld van internationaal beroemde kunstenaars zoals Mimmo Paladino, Martin Bradley, Miroslaw Balka, Soyeon Cho, Zhang Huan, Kate MccGwire, Ted Noten, Recycle Group en Joana Vasconcelos.

De installatie ‘In 20 Steps’ van Studio Drift, eerder te zien op de Biënnale van Venetië 2015 en de Armory Show 2016, wordt voor het eerst getoond in Nederland.